onsdag 19 augusti 2009

Hjälp!


Började på klänningen i går kväll. Man virkar först axelstycken och sen fortsätter man under båda med viggmönster. Så här långt ser klänningen ut att vara till en åttaåring ungefär, vilket ju blir för litet eftersom min dotter är 18 år...

I förordet står det att det är viktigt att virka ett prov innan man börjar och att "i alla beskrivningar i boken uppges måtten på provet - - - i opressat skick". Jag har lusläst både beskrivningen och förordet osv men ingenstans hittar jag måttangivelser på provlapp. Det enda jag hittar är mått i cm på hela klänningen när den är färdig i olika storlekar och kan på så sätt lista ut att 1 varv är 1 cm, vilket stämmer med min virkning.
Så varför är klänningen så liten? Det står att den ska pressas och sträckas ut så den blir mycket större. Också att man av den anledningen INTE ska ändra i mönstret för att man tycker att det ser litet ut.
Men om man tittar på halslinningen: jag höll fast delarna och bad min dotter försöka dra den över huvudet - det gick knappt. Och då ska man ändå virka på en linning sen. Töjer sig garn vid pressning även i fibrerna, så att man kan töja ut den ännu mer?
Jag har ju inte det garn som står angivet, men kan det spela så stor roll om varvmåtten verkar stämma?
Jag vore så tacksam för råd från någon med erfarenhet!

1 kommentar:

  1. Nog för att man kan göra mycket med blockning men inte så mycket att man får igenom huvudet... *aj då*

    SvaraRadera